Ha a gépem elromlana

Kati diós tortája-Csilli módra

alap tészta:

6 tojássárgája
(Ez egy 24 cm-es tortaformában való sütéshez elég. De mehetne akár 7-8 tojásból készítve is, csak akkor atöbbi hozzávaló mennyiségét is arányosan meg kell növelni!)

30 dkg cukor
8 kanál víz
habosra kikavarom.

**

6 tojás fehérjét  felverek
könnyedén hozzákeverem a fenti elegyhez +
12 dkg darált diót
10 dkg lisztet
1 sütőport szintén könnyed mozdulatokkal belekeverem.
Ezután előmelegített sütőben sütöm zsírozott lisztezett tepsiben. (Ez kis méretű tepsihez elég. A gáztűzhelyhez tartozó tepsihez 2x ennyit mérek mindenből.)

**************
diókrém:
20 dkga darált dió
15 dkg cukorral
pár kanál tejjel
1-2 evőkanál citromlével
10 dkg mazsolával
a végén 1evőknál rummal vagy pár csepp aromával összefőzöm
kb10 perc - állandó kavarás mellett
 +
a dió krémre   kenem a túrókrémet
azután - nyáron lehet eper, ribizli, málna, meggy - gyümölcsszemekkel kirakom vagy
télen eperlekvár darabokkal sűrűn megpakolom és kissé belesimítom ezeket a kávéskanál mennyiségű lekvárdarabkákat a túróba.
 végül kati-féle csokimázzal - csúrgatva- bőségesen becsíkozom, vagy "rácsozom" a tetejét.
(Nem kenem szét a túrón, mert nem sikerülne szépen...összemaszatolná csak a túró a csokimázat, ahogy szét akarnám simítani a csokoládét a torta tetején.

túrókrém:
0,5 kg túró
2X3dl - ?- 30%-os zacskós tejszín
 a túrót kikeverem ízlés szerinti mennyiségű porcukorral...kb 2-3- evőkanálnyi
reszelek bele 1 citrom héját
+
2 csg vaniliáscukor
**
a tejszínt félig felverem
azután adok hozzá 2 evőkanál porcukrot..de, ha szertjük édesebben - a túróba, ha nem tettünk eleget - akkor lehet 3 kanálnyi cukor is
+2 csg habfixáló
teljes dermedésig verjük ezután ezekkel együtt a habot
**
a habhoz 2-3 részletben hozzákeverjük lazán a túrókrémet
ezután még habverővel fél-egy percig homogénebbre kevertetjük
*
csokimáz

5 dkg kakaópor
15 dkg cukor
4 evőkanál víz

elkezdjük összeolvasztani ezeket
menet közben még úgy 2-3 evőkanál tejet is hozzákeverünk
ha simára összeolvadt, akkor 10 dkg vajat teszünk bele és teljes olvadásig kevergetjük

*
Internet szerint 26 cm-es tortfaformához mehet a 8...de nem sok a 10 tojásos piskóta. Utóbbi szép magas lesz. Nyilván a hozzávalókat is a tojások mennyiségéhez kell igazítani.